Élet egy nárcisztikussal

Ne bántsd szegényt!

2017/05/19. - írta: Nárciszkertész

57ff1d1819a2ad010990b15f870af9fb.jpg

Állandóan mentegeted valamiért a nárcidat. Mint egy szófogadatlan és/vagy ügyetlen kisgyereket, aki bajt okozott, de nem tehet róla, mert… Hát mert nem tehet róla. És már gyártod is neki a kifogásokat. Hamar profi leszel ebben, bármennyit legyártasz egységnyi idő alatt. Észre sem veszed, hogy szinte hivatásoddá válik az ő mentegetése. Mert persze neked is végtelenül ciki és kínos, amit művel: a halogatása, az idővel való extrém idegesítő viszonya, az ígéretei be nem tartása, a borzalmas szociális működése, a döntések másra hárítása, a mellébeszélés, a ködösítés, a soha-jelen-nem-levés, a szarul elvégzett munka, a sehogysem elvégzett munka, vagy éppen a citromarca amikor rajta kívül mindenki más örül.

Tovább 69 komment

A jéghegy csúcsa alatt

2017/05/14. - írta: Nárciszkertész

iceberg_clevenger.jpeg

A nárcival való élet egy mátrix, de ennek te nagyon sokáig nem vagy tudatában. Ahogy annak sem, hogy amit te kölcsönösségen alapuló párkapcsolatnak hiszel, az valójában nem más, mint egy üres keret. Egy forma. Egy jogi tényállás. Látszat. Egy tökéletesen megrendezett, hibátlan színdarab. A jéghegy csúcsa, ami kiáll a vízből, és amit mindenki szépnek lát. Ebben a színdarabban kölcsönösségről nincsen szó, csak abban az értelemben, hogy a nárci életben maradásához feltétlen szüksége van arra, hogy legyen, aki rajong érte. Ennek az állapotnak a fenntartásáért - a saját kényelméből egy pillanatra sem kilépve persze - hajlandó néha néhány morzsát vetni az őt pálmalegyezővel körülugráló egyéneknek. A morzsák azonban soha nincsenek ingyen: bűntudatért adja őket. Az egyetlen elfogadott fizetőeszköz számára a bűntudat. Mármint a te bűntudatod.

Tovább 56 komment

A trójai faló

2017/05/12. - írta: Nárciszkertész

"De miért nem szálltál ki előbb?"

trojai.jpg

Minden bántalmazó kapcsolat, minden diktatúra, minden szerfüggőség, minden „önként vállalt” rabság mechanizmusa mögött ugyanaz a mintázat. Az elején nem látszik. Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt. Te nyitod ki a kaput a trójai falónak. Saját bájos kis kacsóddal, teljesen szabad akaratodból.

A trójai faló egy rendkívül kedves ajándék. Szép, mívesen kidolgozott, meglepő, de megnyerő és meggyőző, csodálatos és gyönyörű. Beengeded, persze. Ja, az ellenség van benne, kinyír mindenkit, hát tetszettek volna elolvasni még időben a használati utasítást, ott volt az apróbetűben, nem titkolta senki. Sajnos mire a falóból kiugrál az ellenség, már rég késő.

Tovább 7 komment

"Érted teszem"

2017/05/08. - írta: Nárciszkertész

fake_genuine-600x549.jpg

A címben jelölt két szó nem más, mint a nárci egyik legkedveltebb végső érve mindenre (a tagadás mellett). Valójában a bűntudatkeltés magasiskolája. Amikor kéred valamire, olyankor sajnos pont soha nem alkalmas az időpont (mégpedig kivétel nélkül mindig azért, mert éppen verejtékező homlokkal érted dolgozik), az mindig csak akkor alkalmas, amikor neked éppen a lehető legmesszebb van az ideálistól.

Tovább 4 komment

Mire valók az emberi kapcsolatok?

2017/05/05. - írta: Nárciszkertész

 636119392031889369953848753_customer-relationship.jpg

Mivel a nárci számára minden emberi kapcsolat csak szigorú hierarchia szerint képzelhető el, ezért sem a családi, sem a baráti kapcsolatai nem lehetnek soha egyenrangúak. Valódi, bizalmon alapuló, bensőséges kapcsolatai nincsenek. Látszatkapcsolatai vannak, amelyek a nárci szükségletei szerint szerveződnek. Mindenki annyira és addig fontos, ameddig az neki érdekében áll.

Tovább 12 komment

Bizalom (nélkül)

2017/05/03. - írta: Nárciszkertész

trust-quotes-1.jpg

A nárci számára a bizalom a világ legveszélyesebb dolga. A kettőhúsz nem ráz annyira, mint amennyire ő fél attól, hogy megbízzon másokban. Te, a romantikus idealista, el sem tudod képzelni, milyen lehet az élet, ha az ember a világon senkiben nem bízik meg. Mivel te valami furcsa kattanás folytán azt képzeled, hogy az emberek alapvetően jók, ezért amíg ki nem derül az ellenkezője, megbízol bennük.

Tovább 66 komment

Empátia és mély érzések

2017/05/01. - írta: Nárciszkertész

emotion-masks-760100.jpeg

Az illogikus szürrealizmus egyik legnagyszerűbb paradoxona, hogy az illogikus szürrealisták (a.k.a. a nárcik) jellemzően azt képzelik magukról, hogy rendkívül jó emberismerők, nagyon empatikusak és különlegesen mély érzéseik vannak (sokkal mélyebbek, mint bárki másnak a világon, naná). Ami ebben a hátborzongatóan meglepő, hogy ez pont annyira igaz VALÓJÁBAN, mint amennyire totális tévedés VALÓJÁBAN.

Tovább 46 komment

"De hát miért hagytad magad?"

2017/04/30. - írta: Nárciszkertész

Poszt azoknak, akik sosem éltek még bántalmazó kapcsolatban (vagy még nem vették észre, hogy abban élnek)

654ed3d644d98e174e92b08dc0a851aa.jpg

Szögezzük le mindjárt az elején: azért hagytad magad, mert fogalmad sem volt róla, hogy hagyod magad. A nárci hétköznapi működése nem más, mint a sorok között élés tökéletes performansza. Te nem feltételezed, hogy a lényeg a sorok között és az apróbetűben van. Miért is feltételeznéd? Ami a sorokba van írva, az önmagában egy szép, kerek történet. Azt sajnos nem tudod, hogy a sorok valójában csak arra szolgálnak, hogy lehessen közéjük írni.

Legalább három oka van annak, ha nem veszed észre, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz.

Tovább 20 komment

A döntés hatalma

2017/04/29. - írta: Nárciszkertész

o-balance-scale-facebook.jpg

A diktatorikus rendszerek sajátja, hogy döntést kizárólag a diktátor hoz. A nárcival való kapcsolatban a döntések is az illogikus szürrealizmus módszertana szerint szerveződnek.

Ez úgy képzelendő el, hogy bár a nárci a diktátor, a döntéseket mégis mindig te hozod. Csak sajnos nem önszántadból, dehogy. És naná, hogy ez is, mint a diktatúra börtönfalai, téglánként épülnek köréd, esélyed sincs észre venni. A kapcsolat elején ugyanis a nárci kikéri a véleményed, és látszólag meg is fogadja, és színpadiasan, drámai gesztusokkal elmondja: mennyire jó, hogy végre van, aki ilyen szuperül tud segíteni neki jól dönteni.

Ez az állapot nagyon lassan alakul át, és jön belőle létre a szelíd erőszak diktatúrája. A szelíd erőszak attól szelíd, hogy te magad azt gondolod, önálló döntést hoztál, és észre sem veszed, hogy valójában a nárci bábja vagy, és mást sem csinálsz, mint úgy ugrálsz, ahogy ő a zsinóron rángat téged.

Tovább 15 komment