Élet egy nárcisztikussal

(Ne) nézz a szemébe!

2017/09/03. - írta: Nárciszkertész

twilight_vampire_eyes_v01c.jpg

Mivel a kommentekben is többször előjött, a nárci-szakirodalomban azonban egy árva szó nincs erről a jelenségről, hasznosnak tűnik ennek is szentelni egy posztot. Életmentő lehet. Valószínűleg a Nagy Nárciképző Intézetben (ahová a 9 és egynegyedik vágányról indul a vonat) maga Narkisszosz tanítja ezt a tárgyat a tudást szomjazó tanoncoknak.

Tovább 26 komment

Ne etesd!

2017/06/08. - írta: Nárciszkertész

hungry-while-cutting.jpg

Minden szakirodalom nagy vörös betűkkel tolja eléd, hogy ha meg akarsz szabadulni egy nárcitól, akkor az első, második, és akárhanyadik szabály az, hogy NO CONTACT. Azaz töröld az életedből, szakíts meg vele minden kapcsolatot és lehetséges kapcsolódási pontot. Ha ő keres, ne reagálj. Semmit. Sajnos a kelleténél sokkal több olyan helyzet van, amikor ezt nem teheted meg, csak annyit tehetsz, hogy minimalizálod a károkat, vagyis a vele való kommunikációt.

Tovább 32 komment

Ne bántsd szegényt!

2017/05/19. - írta: Nárciszkertész

57ff1d1819a2ad010990b15f870af9fb.jpg

Állandóan mentegeted valamiért a nárcidat. Mint egy szófogadatlan és/vagy ügyetlen kisgyereket, aki bajt okozott, de nem tehet róla, mert… Hát mert nem tehet róla. És már gyártod is neki a kifogásokat. Hamar profi leszel ebben, bármennyit legyártasz egységnyi idő alatt. Észre sem veszed, hogy szinte hivatásoddá válik az ő mentegetése. Mert persze neked is végtelenül ciki és kínos, amit művel: a halogatása, az idővel való extrém idegesítő viszonya, az ígéretei be nem tartása, a borzalmas szociális működése, a döntések másra hárítása, a mellébeszélés, a ködösítés, a soha-jelen-nem-levés, a szarul elvégzett munka, a sehogysem elvégzett munka, vagy éppen a citromarca amikor rajta kívül mindenki más örül.

Tovább 89 komment

A jéghegy csúcsa alatt

2017/05/14. - írta: Nárciszkertész

iceberg_clevenger.jpeg

A nárcival való élet egy mátrix, de ennek te nagyon sokáig nem vagy tudatában. Ahogy annak sem, hogy amit te kölcsönösségen alapuló párkapcsolatnak hiszel, az valójában nem más, mint egy üres keret. Egy forma. Egy jogi tényállás. Látszat. Egy tökéletesen megrendezett, hibátlan színdarab. A jéghegy csúcsa, ami kiáll a vízből, és amit mindenki szépnek lát. Ebben a színdarabban kölcsönösségről nincsen szó, csak abban az értelemben, hogy a nárci életben maradásához feltétlen szüksége van arra, hogy legyen, aki rajong érte. Ennek az állapotnak a fenntartásáért - a saját kényelméből egy pillanatra sem kilépve persze - hajlandó néha néhány morzsát vetni az őt pálmalegyezővel körülugráló egyéneknek. A morzsák azonban soha nincsenek ingyen: bűntudatért adja őket. Az egyetlen elfogadott fizetőeszköz számára a bűntudat. Mármint a te bűntudatod.

Tovább 57 komment

A trójai faló

2017/05/12. - írta: Nárciszkertész

"De miért nem szálltál ki előbb?"

trojai.jpg

Minden bántalmazó kapcsolat, minden diktatúra, minden szerfüggőség, minden „önként vállalt” rabság mechanizmusa mögött ugyanaz a mintázat. Az elején nem látszik. Pillanatnyilag jó ötletnek tűnt. Te nyitod ki a kaput a trójai falónak. Saját bájos kis kacsóddal, teljesen szabad akaratodból.

A trójai faló egy rendkívül kedves ajándék. Szép, mívesen kidolgozott, meglepő, de megnyerő és meggyőző, csodálatos és gyönyörű. Beengeded, persze. Ja, az ellenség van benne, kinyír mindenkit, hát tetszettek volna elolvasni még időben a használati utasítást, ott volt az apróbetűben, nem titkolta senki. Sajnos mire a falóból kiugrál az ellenség, már rég késő.

Tovább 41 komment

"Érted teszem"

2017/05/08. - írta: Nárciszkertész

fake_genuine-600x549.jpg

A címben jelölt két szó nem más, mint a nárci egyik legkedveltebb végső érve mindenre (a tagadás mellett). Valójában a bűntudatkeltés magasiskolája. Amikor kéred valamire, olyankor sajnos pont soha nem alkalmas az időpont (mégpedig kivétel nélkül mindig azért, mert éppen verejtékező homlokkal érted dolgozik), az mindig csak akkor alkalmas, amikor neked éppen a lehető legmesszebb van az ideálistól.

Tovább 4 komment

Mire valók az emberi kapcsolatok?

2017/05/05. - írta: Nárciszkertész

 636119392031889369953848753_customer-relationship.jpg

Mivel a nárci számára minden emberi kapcsolat csak szigorú hierarchia szerint képzelhető el, ezért sem a családi, sem a baráti kapcsolatai nem lehetnek soha egyenrangúak. Valódi, bizalmon alapuló, bensőséges kapcsolatai nincsenek. Látszatkapcsolatai vannak, amelyek a nárci szükségletei szerint szerveződnek. Mindenki annyira és addig fontos, ameddig az neki érdekében áll.

Tovább 12 komment

Bizalom (nélkül)

2017/05/03. - írta: Nárciszkertész

trust-quotes-1.jpg

A nárci számára a bizalom a világ legveszélyesebb dolga. A kettőhúsz nem ráz annyira, mint amennyire ő fél attól, hogy megbízzon másokban. Te, a romantikus idealista, el sem tudod képzelni, milyen lehet az élet, ha az ember a világon senkiben nem bízik meg. Mivel te valami furcsa kattanás folytán azt képzeled, hogy az emberek alapvetően jók, ezért amíg ki nem derül az ellenkezője, megbízol bennük.

Tovább 66 komment