Élet egy nárcisztikussal

Mire valók az emberi kapcsolatok?

2017/05/05. - írta: Nárciszkertész

 636119392031889369953848753_customer-relationship.jpg

Mivel a nárci számára minden emberi kapcsolat csak szigorú hierarchia szerint képzelhető el, ezért sem a családi, sem a baráti kapcsolatai nem lehetnek soha egyenrangúak. Valódi, bizalmon alapuló, bensőséges kapcsolatai nincsenek. Látszatkapcsolatai vannak, amelyek a nárci szükségletei szerint szerveződnek. Mindenki annyira és addig fontos, ameddig az neki érdekében áll.

A nárci nem képes valódi kötődésre, nem tudja, milyen az, ha két ember biztonságban van egymás közelében. Ő soha sehol nincsen biztonságban, állandóan leselkedik rá valahonnan valamilyen veszély, ezért mindig ugrásra készen áll, hogy időben el tudja kapni a lesből támadó ruhaszárítókötelet, nehogy rátekeredjen. Az állandó készenlét rengeteg energiáját felemészti, az agyában állandóan vörösen villog a „veszély! emberi lény a láthatáron” lámpa. Persze miközben állandó készenlétben van, nehogy valaki túl közel próbáljon merészkedni hozzá, paradox módon nagyon is szüksége van más emberekre. Más emberek megerősítése nélkül csak egy jelentéktelen senkinek érzi magát, ezért állandó közönségre van szüksége az egyszemélyes monodrámájához, amely hosszú félbeszakíthatatlan monológok sorából áll.

Meglepő módon mindig vannak körülötte olyan emberek, akiket a barátainak nevez, de velük is csak akkor számol, ha valamire szüksége van. Soha nem hívja fel a barátait csak azért, hogy megkérdezze, mi van velük. Ha nárcival élsz együtt, akkor valószínűleg 10-ből 9 program az ő barátaival való találkozásról fog szólni. Ennek ellenére te fogod számon tartani, hogy melyik barátjára éppen miért kell jobban figyelni (betegség, válás, rokon halála, rák, baleset, terhesség, lakásproblémák…stb.), és te fogsz a megfelelő időpontban szólni neki, hogy melyik barátját hívja föl és miért. A barátságai melós részét aztán egy idő után teljesen te fogod átvenni, de ezt nem nagyon fogod bánni, mert a nárci barátainak nagy része - minő meglepetés - hozzád hasonló romantikus idealista, ezért aztán nagyon hamar a te barátaiddá fognak válni. Noha gyakran hangoztatja, hogy számára nagyon fontosak a barátai, egy idő után te többet fogsz találkozni és beszélgetni velük, mint ő. Ezt a nárcid később úgy fogja interpretálni, hogy még a barátaimat is elvetted tőlem. Esetleg úgy, hogy miattad még a barátaimmal sem tudtam találkozni. Megtudod, hogy te teljesen elszippantottad és elszigetelted az emberi kapcsolataitól.

Azokon a barátain kívül, akik egy idő után a te barátaid is lesznek, gyakran fog szót ejteni más legjobb barátokról is. Ők azonban fantomok, de sokáig fel sem tűnik neked, hogy bár mindegyikre „közeli jóbarátként” hivatkozik, már évek óta együtt vagytok, de még egyszer sem találkoztál ezekkel a közeli jóbarátokkal. A fantom barátok szerepe nem szolgál más célt, mint ezzel bizonyítsa saját nagyszerűségét, szerethetőségét, kiterjedt szociális kapcsolatait.

Amikor szakítasz végre a nárciddal, a várható trágyalavinán kívül még egy nagyon érdekes dologgal fogsz találkozni: a barátai - akiket megörököltél - nagyobbik része melléd fog állni, és lesz közöttük, akik elmondják majd neki, hogy félelmetesen gáz, amit csinál. Nem ez lesz a meglepő, hanem a nárci erre adott reakciója. Meg fogod tudni, hogy ezek a barátok, akik amúgy óvodáskoruk óta a legjobb barátai a nárcidnak, na, ők soha nem voltak igazán a barátai. Az egyik azért nem, mert ők tulajdonképpen soha nem voltak olyan közeli barátságban, hogy beavassák egymást a problémáikba; a másik meg azért nem, mert ő ugyan régen tényleg értelmes ember volt, de te/a média/más csúnya emberek elhülyítették, és azóta sajnos nem lehet vele két értelmes szót sem váltani.

Mivel a nárcinak őrült fontos a látszat (illetve csak a látszat fontos neki), ezért a családi kapcsolatai is bővelkedni fognak protokolláris elemekben, de azon túl valódi érzelmeket nem fogsz találni. Nagyon fontos lesz a húsvéti sonka, meg a karácsonyi kacsa, mert az úgy szokás. A huszadszintű rokon Náncsi néni is fontosabb családtag lesz egy idő után, mint te vagy a gyerekeitek. Náncsi néni születés- vagy nevenapja egészen biztosan soha nem lesz elfelejtve, óriási csokor virággal és/vagy doboz bonbonnal lesz felköszöntve. A gyerekeitek születésnapjára minden alkalommal előző nap figyelmeztetned kell, nehogy elfelejtse. A protokollmosoly és protokollrendezvények, protokoll családi ebédek és vacsorák mind olyan dolgok, amelyek kihagyhatatlanok (illetve ez így nem pontos: kihagyhatók, ha a te családodról van szó. De azok azért kihagyhatók, mert azok nem protokollrendezvények). Megtudod tőle, hogy a családnál nincs is fontosabb dolog a világon, ezt rendszeresen és gyakran fogja hangoztatni. Nem egészen fogod érteni, mert amúgy ezzel te is egyetértesz, csak az nem egészen világos, hogy a legszűkebb családjára (azaz a gyerekekre és rád) hogyan nincs egyetlen perce sem?

A nárci számára minden emberi kapcsolat addig ér valamit, amíg számára hasznos. Amint valaki haszontalanná válik, azaz amint valaki kiszáll az őt csodálók táborából, olyan ellenkampányra és lejárató hadjáratra számíthat a nárci részéről, amit nem nagyon lesz kedve zsebre tenni. A nárci megcsalva és elárulva fogja magát érezni, ezért mint megcsalt és elárult szegény áldozat teljesen jogosnak fogja tartani, hogy mindenkinek elmondja, mennyire tönkre lett téve.

Nem fog benne fölmerülni egyetlen pillanatra sem, vajon mi lehetett az oka annak, hogy valaki önként elhagyta az őt pálmalegyezővel körülrajongók népes táborát.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://narciszkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1612472109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.05. 09:52:10

....az én nárciszom az eddig írtak tükrében az a kivétel amelyik mutatja a szabályt (helyes fordítás szerint mutatja és nem erősíti) mert ő, meggyőződésem, hogy tisztában van magával, ha nem is teljesen, de 60-70 %-ban...ezért feszegetem én ezt a tudatos vs. ösztönös kérdést. Nyíltan kimondta, hogy nincsenek barátai, nem tud hosszabb távon kapcsolatokat fenntartani, ápolni. És én vagyok az első barátja..Amikor kitalálta, hogy válik mély - sok szelfis, LOL - depresszióba esett, úgy egy hónapra. Majd amikor jobban lett, napi több órás léleképítésemet követően, nyíltan kimondta, hogy ő mélyen magába szállt és rájött, hogy egy senki, elvesztette az önbizalmát, az önbecsülését, utál tükörbe nézni...nem tudja tud-e ő bármit is adni egy nőnek ???, ki ő egyáltalán..és hogy mélyen benne hataémas a sütétség (ahogy már korábban, írtam, de így van kontextusban).
...és nem tud mit kezdeni magával, ha elválik mert ő ahhoz portyázós életmódhoz szokott...értsd, hogy van a család, szépen hazajár, szereti a gyereket (itt is egy érdekesség: tényleg szerette, szívesen volt vele, mindig beszélt róla, hozta vitte, sokat beszélgettek..ez nem volt kamu), titokban szeretőt tart, viber, telo, amiko nincs otthon, éjszakai légyottok...., de egy egyenes életben, nem tudja helyt tud-e állni, hogy tud-e egy rendes kapcsolatotban élni ?...és ezt így kimondta !

Sok-sok beszélgetés, és egyre gyakrabbi, általa kezdeményezett személyes találkozás után azt hittem, hogy csoda történt megmentettem és biztos, hogy szeret, mert különben nem igényelné minden percben szinte a társaságomat...és majd minden újra jó lesz sőt, jobb.......

És most jön a csattanó.... ühüm szerintem tényleg megnyilt, beengedett...és ezért meggygőződésem, hogy szándékosan tudatosan megtervezett büntetést adott (már írtam, hogy ugye sose szeretett, ez csak barátság volt mindig is és frusztrálja az hogy én mennyire oda vagyok érte...kapom ezt 5 hónap "terápia" után, volt, hogy 6 órán át ápoltam a lelkét, hajnalig ment a nyugi nyuszi minden rendben lesz)
majd mindezért rám hararagudott, azért mert meg mert bizni bennem....de képes volt rá...ki is mondta, hogy utálja így magát újra a régi akar lenni, magabiztos, férfias, csajozós, úgy értette....., nagyszerű, piros pont nekem ide most, és EHHEZ MÉG ÉN SEGÍTETTEM HOZZÁ....

mi ebből a tanulság ? hát a kivétel, ami mutatja a szabályt: tök mindegy, hogy tudatos vagy ösztönös (itt biztos vannak arányok, különbségek), tök mindegy, hogy képes, hajlandó e szembe nézni magával és megmutatni a sebezhetőségét...attól még ugyan olyan kegyetlen, lelketlen.......sőt talán még jobban......

Gerilgfx 2017.05.06. 00:02:03

gondolom ezt a bejegyzést egy csalódott nő írta, aki pszichológusnak képzeli magát. hát nem az.

Jossarian 2017.05.06. 05:48:21

A kétszemélyes monodrámák milyenek??? Elõször fogalmazni tanulj meg, aztan folytasd a pszichológiával mert ahhoz sem értesz.

A kettes pénztárnál tessenek fizetni 2017.05.06. 07:17:07

Földöntúli pszichológiai érzékkel megáldott szakértőinket hallották.

2017.05.06. 11:20:59

@A kettes pénztárnál tessenek fizetni: ha ilyen jól megértik egymást, érdemes lenne összehozni őket egy randira :)))

2017.05.06. 15:09:46

Hmmmm.....itt most ki kinek mit mond...mert nem vilagos....azert....annyit hadd mondjak hogy ennek a narcisz bantalmazasnak fele se trefa.. a k...a eletbe..most jovok az ugyeletrol...ez fizikilag megbetegit..

annamanna 2017.05.06. 16:57:53

"a családi kapcsolatai is bővelkedni fognak protokolláris elemekben, de azon túl valódi érzelmeket nem fogsz találni. Nagyon fontos lesz a húsvéti sonka, meg a karácsonyi kacsa, mert az úgy szokás. A huszadszintű rokon Náncsi néni is fontosabb családtag lesz egy idő után, mint te vagy a gyerekeitek. Náncsi néni születés- vagy nevenapja egészen biztosan soha nem lesz elfelejtve, óriási csokor virággal és/vagy doboz bonbonnal lesz felköszöntve. A gyerekeitek születésnapjára minden alkalommal előző nap figyelmeztetned kell, nehogy elfelejtse. A protokollmosoly és protokollrendezvények, protokoll családi ebédek és vacsorák mind olyan dolgok, amelyek kihagyhatatlanok (illetve ez így nem pontos: kihagyhatók, ha a te családodról van szó."

Ennek filmes megvalósítása: www.youtube.com/watch?v=At16DhJzBis
Bár az egész roppant vicces és komolytalan, de gyakran vannak benne olyan utalások, amik a valóságban iszonyatosan fájdalmasak és rombolók.

Nárciszkertész 2017.05.07. 21:07:48

@drlover: Hát, minden szakirodalom azt írja, és én is azt tapasztaltam, hogy vannak néha a nárcinak egészen szürreálisan érzelmes pillanatai (a hangsúly azon van, hogy EZ IS szürreális), amikor egy kicsit tényleg beenged. Csak aztán annyira megijed ettől utólag, mert ugye azt hiszi, hogy föl fogod ellene használni, hogy egy egymásodpercnyi elmezavarért (=beengedésért) mindjárt tripla büntetés fog következni. Mármint te kapod a büntit.

Nárciszkertész 2017.05.07. 21:12:40

@Jossarian: Tulajdonképpen hol olvastad a kétszemélyes monodrámát? Én nem találom itt. Igyekezni fogok megtanulni fogalmazni, meg a helyesírási izét is a párnám alá fogom tenni, vagyishát ott is tartom, kicsit szamárfüles is lett emiatt.

Almandin 2017.05.07. 23:58:50

@Nárciszkertész: Ezek trollok, mindig idegyűlnek, ha kikerül az Index főoldalára a blog. A blogszférában elkerülhetetlenek. Szakértők szerint szadista és pszichopata jellemzőkkel bírnak.
Ignorálni érdemes őket.
Amúgy egyáltalán nem írsz butaságokat, ne törődj a rosszindulatú kritikusokkal.

Nárciszkertész 2017.05.08. 09:58:01

@Almandin: Persze, tudom, nem is álmodtam szerencsére miattuk nagyon rosszat éjjel. :D
süti beállítások módosítása