Élet egy nárcisztikussal

Ajándék és szívesség nárci módra

2017/03/29. - írta: Nárciszkertész

badgift-guy-260x185.jpg

A nárci gyakran azt adja neked ajándékba, amit tőled vett el: a te idődből, a te energiádból vett el, hogy az önzetlen ajándékozó szerepében tetszeleghessen. Olyasmit ad, amit te nem kértél, nem szeretnél és nincs rá szükséged. Esetleg egyenesen kellemetlen vagy rossz neked.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Így: Megkéred, hogy menjen ő a gyerekekért az iskolába, és vigye őket el az 5 órakor kezdődő edzésre, mert neked sürgősen be kell fejezned egy munkát. Az indulás előtt egy órával magára csukja az ajtót, és belekezd valami aprólékos barkácsolásba: a szülinapi ajándékodat készíti nagy titokban. Az indulás előtt 5 perccel bekopogsz, és megkérdezed, hogy akkor most megy-e? Ő türelmetlenül válaszol, hogy természetesen megy, hiszen megígérte. 10 perc múlva semmi. 15 perc múlva fölöltözöl és elindulsz. Elhozod a gyerekeket a suliból, elviszed edzésre, megvárod az edzés végét, és hazamentek, eközben a határidős munkádnak természetesen kicsúsztál a határidejéből. Amikor hazaértek, a nárcid széles mosollyal előáll az elkészült ajándékoddal: egy faragott gyertyatartóval (tudja, hogy utálod a gyertyatartókat). Neked nem túl őszinte a mosolyod, megköszönöd, de megjegyzed, hogy jobban örültél volna, ha inkább elmegy a gyerekekért, ahogy megígérte. A nárcid erre megsértődik, hogy te nem értékeled az ő munkáját, hosszú napokig duzzog, és tüntetőleg távol marad tőled. Te persze elszégyelled magad, és kirakod a gyertyatartót az asztalod közepére, hogy lássa, mennyire örülsz neki.

Tehát: Olyankor ad, amikor neked alkalmatlan, és olyasmit, amit nem akarsz. Soha ne gondold, hogy az ajándék vagy a szívesség ingyen van. Nincs ingyen. Súlyos árat fogsz érte fizetni, de persze fogalmad sem lesz, hogy ez valójában az ő kedves ajándékának az ára.

Ha drága ajándékot kapsz, akkor sokszor fogsz erre vonatkozó utalásokat hallani. Esetleg azt, hogy milyen nehéz volt utánajárni/megszerezni (majd kiderül, hogy az internetről rendelte).

A nárcit nem érdekli, hogy örülsz-e az ajándéknak. Ő sem örül a tiédnek. Akkor sem, ha olyasmit kap, amire régóta vágyott. Hetente elmeséli, mennyire szeretné azt a különleges és ritka bizbaszt, amihez szinte lehetetlen hozzájutni. Te természetesen időt és energiát nem kímélve a föld alól is előkeríted neki a különleges és ritka bizbaszt. Boldogan átnyújtod, ő szomorúan elmosolyodik, és megtudod, hogy a múlt héten talált egy sokkal különlegesebb és ritkább bizbaszt, aminek ez a nyomába sem ér. De azért köszöni. Ha szerencséd van, beteszi a fiókba. Ha nincs, ott hagyja, ahol átnyújtottad neki, így minden alkalommal törölgetheted róla a port, amikor takarítasz.

A nárci nem tud ünnepelni, főleg nem másokat. Születésnapot ünnepelni vele varázslatos: ül a sarokban faarccal, és nézi, hogy mindenki örül az ünnepeltnek. Nem érti, hogy minek ez a nagy felhajtás csak azért, mert valaki valamikor megszületett. Nem tud örülni az ünnepnek magának, de nagyon fontos, hogy karácsonykor legyen töltött káposzta. Anélkül tudniillik nem ünnep az ünnep. Ezért amíg a többiek a fa alatt örülnek egymásnak, az ünnepnek, az ajándékoknak, ő töltött káposztát főz a konyhában.

A nárci gyakran jótékony és adakozó. Te ezt látod, és meghat a jósága. Ő is könnyesre hatódik a saját jóságától. Mindig ad pénzt az utcán a koldusnak. De ha leestél a létráról és nyílt lábtöréssel fekszel a létra alatt, majdnem biztos, hogy sajnos pont nem lesz ideje bevinni a kórházba, mert éppen nagyon fontos munkája van. De ha szeretnéd, hív neked egy taxit. Naná, hogy nem szeretnéd még ezzel is fárasztani, majd megoldod, ne izguljon. Oké, de feltétlenül szólj, hogy mi lett veled!!!!! És te írsz majd neki egy smst a kórházból, ahová sajnos nem lesz ideje bejönni. Tisztázzuk: a halmozott felkiáltójelek NEM a valódi aggódás jelei. Csak beakadt a billentyű. A valódi aggódás jele, hogy az akármennyire fontos munkáját is félretolja miattad. Nem fogja félretolni, ebben biztos lehetsz.

A nárci érted minden áldozatra hajlandó, és rengetegféle szívességet megtesz a kedvedért. Például kipucolja a közös gyereketek kakás pelenkáját. Vagy elmosogat. Esetleg vesz vacsorára egy kiló kenyeret. Sőt, még az is lehet, hogy ha a számtalan határidős munkája között éppen nem felejti el (mert ő figyelmes és fontos vagy neki), esetleg vesz egy üveg bort is neked (amit ő fog meginni). A nárci kivétel nélkül minden olyan dolgot, amit nem a saját közvetlen haszna érdekében tesz, áldozatnak és szívességnek tart. Ennek folyománya, hogy úgy véli: le vagy neki kötelezve. És te is úgy véled, hiszen annyi mindenről lemondott érted. Oké, mielőtt nagyon meghatódsz ezen, vegyél elő egy papírt, és kezdd el tételesen felírni rá, hogy pontosan mi is az az „annyi minden”. Fél óra múlva még mindig üres a papírod? Nahát… Az van, hogy amit a nárci áldozatként aposztrofál, az a számodra szükséges és evidens minimumszükségletek köbgyöke. Nem jár érte taps. De te persze minden egyes alkalommal hálásan megtapsolod érte.

A nárcitól ajándékot kapni olyan, mint elkapni egy tüdőgyulladást: nincs benne köszönet.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://narciszkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr112372649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drón 2017.03.29. 15:27:05

Köszönöm, hogy írod a blogot. Nekem is van nárciszom, tudok, amit tudok. Mégis. A bejegyzéseidet olvasva saját élményeim érvényessége erősödik bennem. Szóval... köszönöm.

Nárciszkertész 2017.03.30. 13:31:16

@Drón: Én is köszönöm, hogy idetaláltál! Remélem, hogy hasznodra lesz az olvasgatás.

Eralevelek 2018.08.01. 11:45:59

Szia nekem is mindent a fejemhez vagott amit kaptam tole es megcsak nem is kertem tole de ugy is beteg allatok

sunshine10 2018.08.02. 11:40:07

A volt párom kezdetben kikövetelte az ajándékokat, amelyeknek még örült is. Később hiába vettem neki bármit, szinte rá se nézett. Előfordult, hogy a karácsonyi ajándékot a szemem előtt adta tovább az egyik rokonának.
A kapcsolat elején elhalmozott pár értékesebb ajándékkal, később már karácsonyra se kaptam tőle ajándékot, vagy ha igen akkor az nem az ünnephez méltó volt.
Ő hagyott el, méghozzá úgy, hogy az egyik héten még vörös rózsát hozott születésnapomra, majd a következő héten már nem akarta folytatni a kapcsolatot, 10-20 nap múlva másik barátnője volt, de nekem felajánlotta, hogy maradjunk barátok. Természetesen nem fogadtam el, bár ekkor még nem tudtam az új áldozatról. Sajnos sose szeretett, csak kihasznált. Lehet, hogy nem volt teljesen nárcisztikus, de rengeteg a személyiségzavarra jellemző vonással rendelkezett.
süti beállítások módosítása