Élet egy nárcisztikussal

Óvakodj a farkastól!

2017/04/26. - írta: Nárciszkertész

A hazugság filozófiája

1361c330c413718df6600f2904b30b2f.jpg

A nárci kommunikációjában az a hihetetlenül vérfagyasztó, hogy a kijelentései egyenként, mondatonként nézve kivétel nélkül 90% fölötti igazságtartalommal bírnak. A mondanivalója összességében azonban mégis hazugság. Úgy él tökéletes hazugságban, hogy gyakorlatilag soha nem hazudik. Ez olyan rejtély, amit csak a képzett illogikus szürrealisták érthetnek meg. Azért nem tudod megfogni, és azért érzed állandóan, hogy egy kibogozhatatlan mátrixban élsz, mert ezek a hazugságok 90%-ban igazságok. Technikailag igazat mond.

- Kérsz paradicsomlevest? - kérdezed.

- A paradicsomleves piros. - mondja ő. A paradicsomleves tényleg piros, csak ő utálja és nem kér. Ezt nem teszi hozzá. Csak pofákat vág, amikor elé rakod. Technikailag nem hagyta el hazudság a száját.

A mondókája attól lesz hazugság, amit elhallgat, és nem attól, amit kimond. A mulasztás bűne ez is. Naná.

A maga köré épített igaznak tűnő hazugságvár teljesen legálisan épül fel. Van hozzá építési engedély (te írtad alá), a téglák a barkácsboltból vannak (együtt választottátok), a tervrajz pedig gyönyörű, parádés és hibátlan. A nárci feketeöves manipulátor, az anyanyelvével is úgy bánik, ahogyan kevesen. A szavaknak azt a csodálatos tulajdonságát használja ki, hogy ugyanaz a szó a szövegkörnyezet függvényében egészen más dolgokat jelenthet. Olyan helyzeteket és szövegkörnyezeteket hoz létre, amelyekben minden épelméjű ember ugyanazt a jelentést hívja elő az épelméjű fejéből. Igen ám, de a nárci eközben egy egészen másik jelentésre gondolt. Ja, hogy te nem értetted meg, hogy ő nem azt akarta ezzel mondani? Egyéni szociális probléma, ő szólt.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Például így:

Leszakad a szekrényajtó a konyhában, miközben épp vacsoráztok. Mindketten felméritek a helyzetet, majd a nárcid azt mondja: Valószínűleg meg kéne javítanom. Te megköszönöd, és megállapítod, hogy jaj de jó, erre akkor neked nincs gondod, mert ő megcsinálja. Egy hét múlva még mindig a földön van a szekrényajtó. Ekkor megkérdezed a nárcit, hogy nem azt ígérte-e, hogy megjavítja. Nem, ő ilyet sose ígért, de ha nagyon szépen megkéred, akkor a kedvedért esetleg megcsinálja. Te nézel hülyén, mert úgy emlékszel, hogy megígérte. Az egy hete pontosan elhangzott szavakra természetesen már nem emlékszel, csak arra, hogy elraktároztad magadban az információt, hogy ezt ő meg fogja csinálni. Ha az akkori beszélgetésetek diktafonra lett volna rögzítve, és most visszahallgatnád, kiderülne, hogy tényleg nem hagyta el a száját semmilyen ígéret. Ja, hogy te mind a helyzetet, mind a kijelentését ráutaló magatartásnak értelmezted? Hát az bizony a te bajod. Neki nem hagyta el hazugság a száját.

Sajnos nemcsak a hétköznapi „apróságokban” lesznek jelen a hazugságok, de előbb-utóbb a múltját illető kérdésekről is ki fog derülni, hogy nem egészen úgy történtek, ahogyan azokat neked még a kapcsolatotok elején előadta. A nárci múltja és korábbi társas kapcsolatai egy jelentős része (nemcsak a párkapcsolatai, hanem a baráti és családi kapcsolatai is) számodra többé-kevésbé mindig homályban fognak maradni. Mégpedig azért, mert mindig lesz valami nehéz és drámai emlék, ami miatt nem akarja a múltja fájdalmas eseményeit eléd tárni, megértheted, hogy ez számára nagyon rossz élmény, nem szeretné felszakítani a régi sebeket. Hogyne, természetesen megérted, nem is nagyon faggatózol, nem akarod megbántani. Annyit azért nagyjából leszűrsz, hogy szegényt már kora ifjúságától az ág is húzta, és a gonosz emberek mindig vele babráltak ki csúnyán; a barátai mindig számára érthetetlen módon hagyták cserben és léptek ki az életéből; a korábbi párjai egytől-egyik gonosz hárpiák voltak, akik kizsákmányolták és tönkretették, pedig ő mindent megtett értük. Mert ezeknek a nőknek semmi sem volt elég jó. Azért nem fogsz gyanút fogni, mert amikor ezekről az eseményekről elkezd mesélni (mindig csak elkezd! soha nem fejezi be őket), akkor annyira szenved, és annyira fáj neki, hogy már neked is annyira fáj a végén, hogy magad kéred: hagyja abba.

Amikor a ki nem mondott igazságokra véletlenül fény derül, annyira meg leszel lepődve, hogy nagy valószínűséggel szóhoz sem igen fogsz jutni. De ne izgulj, mindenre lesz magyarázat. A kedves ismerősről (így hivatkozik rá, még csak nem is barátként), akivel viszonylag gyakran találkozik - és akiről minden alkalommal mintegy mellékesen megjegyzi, hogy nagyon nem az esete, mert annyira nyugtalanító jelenség - kiderül, hogy valójában a menyasszonya volt. Ja, nem mondta? Hát mert olyan régen volt. Egyébként meg sose kérdezted. Meg amúgy is, nem mindegy az már neked? Téged vett feleségül, nyilván azért, mert téged szeret, szóval ne rendezz már itt jelenetet. Egyébként se akarta, hogy ok nélkül féltékeny legyél mindig, amikor találkoznak.

Amiről nem tudsz, az nem fáj. Ha mégis megtudod, így jártál. Ő nem állította soha az ellenkezőjét.

A nárci hazugsággyárral szemben nincs esélyed. Mert a nárci soha nem hazudik. Csak nem mondja ki az igazságot.

(Erről a jelenségről bővebben olvashatsz még itt.)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://narciszkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7212448045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2017.04.27. 13:06:12

Hmmmmm.......
"Kérsz paradicsom levest?
A paradicsom leves piros."
Ez engem nem érdekel hogy mulyen szinü. Kérsz? Igen vagy nem?
Ha nem akkor keress màst vagy éhes maradsz. Ha igen akkor edd me jòízüen. Ha nem izlik akkor csinàlj jobbat estére.
Kb. így zajlik a csalàdban. A gyerek és a felnött közti beszélgetés.
:)
Persze ha valaki sajàt fantàziàjànak rabja (màtrix). Azt egy "nàrci" könnyen manipulàlja.
:)

2017.04.27. 15:04:07

Azon tűnődöm, ezt vajon miért kellet írnod ? Ezen a blogon jól láthatóan olyanok vannak, akik nagyon nagyot kaptak egy nárcisztól és semmi szükségük kioktatásra ! Mindenki, aki ide ír nem kicsit megtört és zavarodott még miután megszabadult is a nárciszától, kegyetlen tapasztalás.....és csak az értheti meg és segítheti a gyógyulást, aki benne volt egy bántalmazó kapcsolatban egy nárcisszal. Még a két pszichológusom sem segített ennyit mint ez a blog és a blogger. Itt senki sem ostoba, műveletlen és tapasztalatlan EQ vagy IQ hiányos, sőt .....Nem vagyunk a fantáziánk rabjai sem. Minden írás sokat segít a feldolgozásban és eltávolodásban. Intelligens érzékeny ember akkor tud szabadulni, ha megért, megrág, és végre el tud rakni egy ilyen "nárcisz-élményt". Történetesen ez a leírás egy gyöngyszem.....akár én is írhattam volna, pontos és tökéletes, pont így történt csak paradicsomleves nem volt. Ha ezt egy nárcisszal megtennéd, elhallgatna 2 napra, mert megsértődne, plusz szeretet és figyelem megvonás plusz jéghideg cinizmus. Épp ez a lényeg, a másik ézéseinek kihasználása, elbizonytalanítás és porba tiprás. Egy apró kiegészítést tennék csak: nem csak finom hazugságok vannak hanem egetrendetően nagyok, ott meg azt használják ki, hogy az enber azt hiszi, hogy az akit szeret és tisztel az egyszerűen ekkorát nem hazudhat, tehát valahogy mégiscsak igaznak kell lennie a dolognak.

csakférfi 2017.04.27. 18:20:03

@drlover:
Nos...... bocsànatot kell kérjek! Aki sértönek talàlta.
Smàjlit azért tettem a mondandòmba mert nem véresen komoly az amit írtam . Föleg nem sértönek szàntam.
Mellesleg ha érdekel és segít leírhatom az elözö 20 évig tartò hàzassàgom történetét egy "nàrcival".
6 éve egy kedves nö a feleségem. Hasonlò mint a blogger.
Màrmint hogykedves.
Mert ez a véleményem ròla.
:)

Nárciszkertész 2017.04.27. 20:44:19

@drlover: Köszi! :) Naná, hogy terápiás céllal írok én is, és ebben nagyon sokat segítenek azok a dolgok is, amiket ti tesztek hozzá! :) Tök vidám így a gyógyulás. :D
Továbbra is az a legijesztőbb része, hogy a tapasztalataink mennyire hasonlóak... Szerintem ebben a szituációban a leggyakrabban elhangzó mondat az, hogy "ezt akár én is írhattam volna, pont így történt." Egyrészt, brrrr, mert nagyon ijesztő. Másrészt közben pont ez is segít a legtöbbet.

Nárciszkertész 2017.04.27. 20:49:52

@csakférfi: Üdv a klubban neked is :)
Írd, írd, ha van kedved, időd.
Már csak azért is, mert azok, akik azt vizionálják, hogy ez egy csúnyagonosz férfigyűlölő blog, hátha megnyugszanak attól, hogy ez sajnos egy abszolút nemfüggetlen probléma (akkor is, ha a nárcizmus elsősorban férfinyavalya). Csak én arról nem tudok beszámolni, hogy milyen egy nárcisztikus feleséggel együtt élni, mert sose volt ilyenem. :D

csakférfi 2017.04.27. 22:57:01

@Nárciszkertész:
Kedves ember vagy és szerethetö.
Aki ebben megingatott az egy .......!
Nem talàlok jelzöt hirtelen.
Beleolvadtam néhàny héttel .....nappal ezelötti íràsaidban
Bassza meg!
Nem lényeges az én 20 évem.
Leírom most milyen. Hogy legyen hited! Mert van ! Nem azért hogy alàzzalak. Tàvol àlljon tölem !
A feleségem ismeri az összes kòdot. Telefon. Internet. Fészbuk. Freemail. Én is az övét.
Tudom kik a baràtai ha el megy bulizni. Mintahogy ö is tudja kik a haverjaim. .....nem kötelezö szeretni öket.
Adunk egymàs véleményére. Szimte csak az szàmít. Gyereknevelés. Politika. Munka.. Ez sok beszélgetést igényel. Hazavisszük a munkahelyi vagy màs problémàkat. Homnan tudnàm egyébként miért rosszkedvü. Vagy ö honnan tudnà?
Nem làtunk egymàs fejébe! ! !
Öszinteség. El merem mondani neki. Mert ö is elmondja mi bàntja. Vagy minek örül.
Így egyikünk sem a fantàziàja rabja.
Utalnék az elsö kommentemre ezzel.
Érthetö? ?
:)

csakférfi 2017.04.28. 09:59:11

@drlover:
Valami még zárásként.
Ujfent nem sértésnek szánom.

". Még a két pszichológusom sem segített ennyit mint ez a blog és a blogger. Itt senki sem ostoba, műveletlen és tapasztalatlan EQ vagy IQ hiányos, sőt "

Nos ........rühellem a pszichológusokat.
Az első házasságom katasztrófája éppen nekik köszönhető.
a "kettős kötés" arről szól mint a házasság.
Szereted és tiszteled,Elfogadod hogy segíteni akar jó szándékkal.Mármint a pszichológus.
Aztán bemész a gondolataid erdejébe és sosem találsz ki.Mert hiszel neki.
csak köröket futsz a legtöbbjükkel.

Csak tulajdonságok vannak ami alapján ítélnek emberek.Ezek lehetnek jók-rosszak.......
na innentől zavaros.
Gondolj bele!
Nem jobb nálad senki csak azért mert tud olyant amit Te éppen most nem....diploma,pénz,nyelvek,sport......stb.

2017.04.28. 10:41:08

@csakférfi: Figyu ! Szent a béke ! A pszichologus is olyan ám mint a jogász és az orvos, a 70-80 % csak ugatja a szakmát, de azért vannak jók, én momentán egy nagyon jót tudok (jellemzően az USA-ból hozta a technikát, ég és föld a magyarokhoz képest)....habár pszichológus, de nem akként vagyunk kapcsolatban.
Szóval csak azt vagy azokat rühelld akik szarok voltak.
Nekem nem ártottak, de a kettő mintha nem ugyanazt az iskolát végezte volna...az egyikkel volt csak az a bajom, hogy folyton a gyerekkorral jött, meg hogy félek a veszteségtől, meg nem húzok határokat....kezdtem magam hibásnak betegnek érezni....a másik, egy pasi, jó volt, de egy ponton túl már nem adott semmit...de legalább mindenben más állásponton volt volt mint az egyik.....na itt kiszálltam...volt egy olyan érzésem, hogy ennyit kb. én is tudok és az nem kerül pénzbe....

csakférfi 2017.04.28. 17:50:46

@drlover:
:)
Igaz.
Minden jòt nektek.
A vàlàsom utàn jött az igazi kàlvària. Az exem a gyereklàthatàs miatt 2 évig a hatàraimat feszegette. A bíròsàgon. Mindent bevetettek az ügyvédeivel. 3 volt egymàs utàn. Végrehajtò. Rendörségi jelenlét a làthatàson. Elmeorvos........!
Ha nem lett volna a mai feleségem. Most valszeg gyilkos lennék. Vagy halott.
A feleségem olykor megrémült a bennem lévö gyülölettöl az ügy hatàsàra.
Azonbsn így megismertem a sötét oldalamat is.
Ez is nyereség!
Na csö! Minden jò ha a vége jò!
Tartja a mondàs. A pert màsodfokon is elvesztette.
Én meg a fiamat.
Jogi herce-hurca megtette a hatàsàt.

Montana13 2017.05.01. 11:04:27

@Nárciszkertész: Ugyanakkor például az én ex nárcim meg van győződve arról, hogy más, mint a többi ember, ő "különleges", aki nem úgy éli az életét, mint az átlag. Közben pedig tök egyforma a "fajtársaival", de annyira, amennyire két átlagember soha nem hasonlít.
süti beállítások módosítása