Élet egy nárcisztikussal

Az utolsó polihisztor

2017/05/10. - írta: Nárciszkertész

512dmcp7vil_sx300.jpg

 

A nárci a világ utolsó ma élő polihisztora. Nehéz elképzelni nála tájékozottabb, műveltebb, képzettebb és sokrétűbb tudással rendelkező embert. Egyszerűen nem tudsz mondani olyan szakterületet, amihez ne konyítana legalább egy egészen kicsit.

Egészen biztos, hogy a szakmájának ő a legnagyobb, és kétséget kizáróan a legtehetségesebb embere.

Ha az eredmények ezt nem támasztják alá, az azért van, mert

a) ő egy meg nem értett zseni, de ez nem is csoda, mert a saját koruk legnagyobbjai mind meg nem értett zsenik voltak, akikről később kivétel nélkül kiderült, hogy valami fantasztikusat alkottak;

b) mások (azaz nagyjából mindenki rajta kívül) eredmények és agy nélkül gusztustalanul nyomulnak, és mivel ő nem ilyen, hát nem csoda, hogy a nyomulósok miatt neki már nem jut dinnyeföld;

c) ha túlságosan nyilvánvaló, és ezért tagadhatatlan, hogy mások eredményekkel és aggyal jutnak előre, az sem érvényes, mert lehet ugyan, hogy van agyuk, de biztosan nem nagyobb, mint neki, szóval biztosan bunda, ha ők jutnak magasabb pozíciókba és nem ő;

d) ő azért nem a képességeinek megfelelő pozícióban/munkakörben van, és azért nem keres annyit, mint amennyi őt a képességei szerint megilletné, mert a körülmények mindig ellene dolgoztak, és hát ellenszélben, valamint olyan súlyos drámák között, amelyekben neki naponta része van, nagyon nehéz teljesíteni és előre jutni.

Ha az elért eredményei tényleg mérhetőek, azzal feljogosítva érzi magát arra, hogy mindenki mást lenézzen, és bárki más eredményét kisebbnek állítsa be a valóságosnál.

A nárci a legkisebb eredményt is grandiózus és felülmúlhatatlan Guinness-rekordként állítja be. Minden ilyenért megünnepelteti magát alaposan, és elvárja a legmagasabb fokú tiszteletet, és ezentúl természetesen magázódunk, mert nyilvánvaló, hogy te sosem érhetsz fel azokba a szellemi magasságokba, amelyekben ő tartózkodik.

A nárci nemcsak a saját szakmájának legkiválóbb művelője, de egyébként is mindenhez ért. Egyszerűen így született. Az, hogy bár gyakran hangoztatja, hogy mindenhez ért, természetesen téged még nem jogosít fel arra, hogy valamelyik szakterületében segítséget kérj tőle. Csodálatosan tud villanyt szerelni, erről sok hőstette szól, de ha kiégett a villanykörte, azt természetesen neked kell kicserélni, mert az nem valódi villanyszerelés, azt bárki meg tudja csinálni, ő pedig kulimunkát nem végez. Csodálatosan ért a dísznövénykertészethez, de ha megnőtt a fű/túlburjánzott a buxus, azt neked kell megcsinálni, mégpedig azért, mert a fű nem dísznövény, és bár a buxus az, de néhány kilógó szárat te is le tudsz nyisszantani róla, ne mondd már, hogy még erre sem vagy képes. A kertben egyébként a buxuson kívül nincs már dísznövényetek, de csak azért nem, mert fél, hogy te nem tudnál az őket megillető figyelemmel és gondoskodással lenni feléjük, és hát a dísznövény is élőlény, nem lenne jó, ha szenvedniük kéne miattad.

Nincs olyan területe az életnek, amihez ne lenne képes hozzászólni, és tapasztalatait az adott kérdésről megosztani. Soha nem érzi kínosnak, ha a közgazdász végzettségével előadást tart egy szobrásznak arról, hogy milyen szögben kell tartani a vésőt ahhoz, hogy a szobor megfelelőképpen formálódjon a szobrász keze alatt. Ha a szobrász furcsán néz rá, és kedvesen kijavítja, akkor biztos, hogy egy percen belül kiderül, hogy a szobrász a hülye, mert ez egy olyan forradalmian új vésőtartási módszer, amiről tegnap olvasott a Szobrászok Szaklapjában (a Szobrászok Szaklapja természetesen csak egy a számos szakfolyóirat közül, amit rendszeresen olvas).

Ha tetszőleges témában beszélgetésbe elegyedsz a nárcival, és valamit mondjuk nem tudsz, akkor csodálkozó arccal fogja mondani, hogy nahát, nem gondolta volna, hogy még ezt sem tudod/erről sem hallottál, amikor ez a világ legnépszerűbb/leghíresebb/legismertebb/leglegebb akármije. Ő persze nemcsak hogy hallott róla, de belső és bizalmas információi is vannak róla.

Ha egy távoli rokonának a rokona híresember, mondjuk olimpiai bajnok úszó, akkor ebből egyenesen következik, hogy ő maga (mármint a nárci) vagy szintén olimpiai bajnok úszó, vagy legalábbis úszáselméletből a legképzettebb szakember a világon. Egyszerűen azért, mert a rokonság okán ez neki a vérében van.

Ha te eredményes vagy a saját munkádban, azt biztosan neki köszönheted, ő tanított meg téged a saját szakmádra (amihez amúgy mellékesen persze szintén jobban ért nálad), és persze a te eredményeid nagyon messze elmaradnak az övétől. Ha tehetséges vagy, ő tehetségesebb nálad. Persze ha van hozzá közönség, hajlandó elismerni, hogy nem vagy egészen hülye, de akkor is csak azt tudod meg, hogy te csak mint az ő tartozéka vagy tehetséges, mert amúgy nélküle az ágyból sem tudnál reggel kikelni.

A nárcit egy pillanatra sem lehet megingatni abbéli elképzelésében, hogy a polihisztorok kora csak az ő megszűnésével fog elmúlni, hiszen ő az utolsó élő polihisztor a világon.

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://narciszkertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7712493607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.10. 09:38:59

Az megvan, amikor mások előtt hangosan és jelentőségteljesen kijavít, ha a saját szakmádba vágó kérdésben nyilatkozol?
Az sem zavarja, hogy totál hülyeséget mond.
Neked ilyenkor két választásod van:
-ráhagyod a hülyeséget és téged néz hülyének mindenki,
vagy
-kijavítod, és veszekedhethetsz vele órákig, hogy bizonypedig de neki van igaza. (nem képletesen értem, szó szerint órákig fogsz vitatkozni vele)

2017.05.10. 09:46:48

fél off:
Van most egy tévéműsor, a házasság első látásra. ha a leírások igazak (én csak olvastam eddig róla) akkor az abban az egyik frissen házasodott szereplő szerintem tipikus nárcisz viselkedésmintákat mutat, úgyhogy akinek van tévéje nézze, tanulságos lesz...
Persze nem godnolom, hogy a valóságot látjuk, hogy ezek az emberek tényleg ilyenek, szerintem előre megírt szerepeket játszanak, de valaki beleírt egy nárciszt a forgatókönyvbe, gondolom a dráma kedvéért, szóval az ilyen emberek párkapcsolati dinamikája akkor is jól látszik, ha csak eljátsszák.
on

Nárciszkertész 2017.05.10. 10:11:28

@croc: Hajjaj, de még mennyire hogy megvan... Nálunk egy ilyen "majd én jobban tudom nálad ezt is"-be konkrétan és fizikailag majdnem belehalt egy eléggé közeli hozzátartozója.

A kettes pénztárnál tessenek fizetni 2017.05.10. 10:36:08

@croc: Mindig is kíváncsi voltam arra, miért gondolják azt emberek, hogy a valóságshow-kat és kibeszélőshow-kat megírt szerepekkel forgatják. Mi lenne amögött a ráció, hogy kitalálok egy nárci szerepet, keresek egy pszichológus-forgatókönyvírót, aki megírja hitelesen, aztán egy színészt, aki legalábbis ismer nárcikat, és el tudja játszani - ahelyett, hogy a válogatáson kiválasztanék egy valódi nárcit, és csak kerregtetném a kamerát, amíg ő adja magát? Szinte 100%, hogy az utóbbi hitelesebb és hatásosabb, az előbbivel viszont összehasonlíthatatlanul több a munka. Akkor miért érné meg az előbbi utat járni a műsor készítőinek?

2017.05.10. 10:49:08

off
@A kettes pénztárnál tessenek fizetni: mert átlagemberek hétköznapjaiból nem lesz műsor, legalábbis olyan nem, amit valaki megnéz :)
szkriptelt az egész, ha nem is olyan feszesen és szó szerint, mint egy színdarab. önmagában a vágással már nagyon sok mindent meg lehet "oldani" - és persze sugalmaznak is a mikroportba ezt-azt, hogy mit csináljanak a szereplők és az sem véletlen hogy kit kivel castingolnak össze
on

A kettes pénztárnál tessenek fizetni 2017.05.10. 10:58:48

@croc: " mert átlagemberek hétköznapjaiból nem lesz műsor"

Pedig pont erről szólnak ezek a műsorok. Vagy éppen a FB, a legnézettebb online közvetítés mindannyiónk hétköznapjairól. Persze nem "hétköznapi" hétköznapokról, de a fényképező/kamera plusz beállítás/rájátszás hatására kissé berhelt hétköznapokról. Én olyan közegből jövök, ahol a mónikasózás mindennapos. És azok nézik, akik csinálják is napi szinten (vagy legalábbis a magát értelmesebbnek gondolók buzgón tagadják, hogy néznének ilyesmit). Ez nekik a természetes közeg, és ugyanúgy pletykálkodnak aztán Éden Vikiről, ahogy a szomszéd lányról, miközben elégedetten konstatálják, hogy még a tévébe' is görbét szarnak.

No, de tényleg nem akarom szétoffolni a posztot :)

2017.05.10. 13:02:20

hmmm....a nárcisztikus személyiség zavar tényleg változatos és széles skálán mozog....at én virágom is polihisztor volt, mindenről volt véleménye, DE soha nem mondott hülyeséget, mindig meghallgatta a véleményemet, különösebben művelt nem volt de rendkívül tájékozott és átgondolt, örökké agyalt vmilyen problémán, ÉS soha nem húzott le, nem tulajdonította magának a sikereimet, szellemilg az utolsó pillanatig istenített, sőt kimondta, hogy okosabb és sokkal olvasottab vagyok nála,
NA ezután indult útjára a pokol az érzelmi alázásban.....
Amúgy az, hogy semmi se az ő hibája, vagy ha igen akkor csak azért, mert ő túl jó, mindig csak a mások érdekeinek elvárásainak akar megfelelni.....az megvolt, meg az is, hogy ha ez meg, ez nem így történt volna, ha az nem tett volna keresztbe, akkor ő már hol tartana....

Nárciszkertész 2017.05.10. 13:28:08

@drlover: "szellemilg az utolsó pillanatig istenített, sőt kimondta, hogy okosabb és sokkal olvasottab vagyok nála,"

Ó, drága naiv barátném... :D Hát ez nálunk is megvolt, persze. Kimondva én voltam a legokosabb nő a földkerekségen. A végén is (mármint a végének abban a felvonásában, ami azután jött, hogy én vagyok a sátán)! Hogy aztán emellett hogy lehet, hogy időnként (=rendszeresen) azt is mondta, hogy "ó, te kis buta", hát azt tekintsük csak pillanatnyi elmezavarnak... ;)

2017.05.10. 16:18:23

@Nárciszkertész: ...na igen....ezt nem nem tudhatom, hogy vége végén mi lett volna...mert ugye...nálunk ment a tőröl metszés, no gyerek no együttélés....statáriális lezárás fizikailag....persze

annyira b.......a a csőröm ez az univerzális igazságtalanság, hogy mi itt tápászkodunk fel, jó esetben már van aki négykézláb áll...és hol van még a térdelés, nem hogy a kiegyenesedés,..... próbáljuk csoportosan, túlélni a nárcisz támadást.......több száz oldalt olvasunk..pszichológushoz járunk, pénzért ugyebár...

ezek meg már vígan a következő áldozatot kajtatják, vagy már táplálkoznak is belőlük....mert ugye egy nárcisz egyetlen percre se tud egyedül maradni....és már érzik újra dicsőítés mámorító tömjénét......
és tkp. a szükségben bárki megteszi, ahogy vki írta itt valahol, ha ló nincs jó a szamár is, azt ha majd ha lesz újabb ló dobja a szamarat.....
a táplálék cserélhető....tök minegy, hogy agysebész vagy pásztor lányka....

annamanna 2017.05.10. 17:44:23

@shamandalie::) vagy: hagyjam rá a pulykasütést, mert hülye vagyok hozzá (naná hogy cipőtalp lett).

"a kegyetlen világ direkt őt szivatta" - "csak azért bukott ki az egyetemről, mert üldözte a pártállam"

~~~~~~~~~~~~~~~~~

Polihisztorra talán ez jó példa: orvos (persze úgy kerülte a betegeket, mint a forró kását; előbb laboros volt, aztán orvoslátogató); de közben beugrott egy iskolalapításba (természetesen ő volt az igazgató, bár fogalma sem volt semmiről). Építkezett (még a munkanaplót is a feleségének kellett vezetnie, mert oda se dugta az orrát). Most épp hittérítő és gyülekezetvezető (egészen hajmeresztő dolgokat állít). Naná elvált, és elvett egy igen jómódú nőt (kíváncsi vagyok, az új szerzemény mikor unja meg, hogy a doktor úr egy élősdi dzsigoló, a mosolyán kívül mást nem ad bele az életbe, semmiféle terhet nem vállal magára).

Almandin 2017.05.10. 18:39:37

Ez jó leírása a beképzelt, önhitt embernek. A mindenbe belekotyogás és a felsőbbséges, kioktató hangnem is nagyon jellemző.
Viszont nem minden nárcisztikus hülyézi le nyílan a vele élőt. Rafináltabb módszereik is vannak (persze csak az intelligensebb nárciknak). Indirekt módon hitetik el áldozatukkal, hogy buták, csúnyák, életképtelenek, stb. Egyik kedvelt módszerük a kéretlen segítő/tanácsadó szerepe. Rá is erőltethetik a másikra a segítségüket. Cél: azt kell a másikkal elhitetni, hogy ő saját maga csak rossz döntést hozna, nem lenne képes arra, amiben a nárci segített. Ha az idomítás jól sikerül, az áldozat elhiszi, hogy ő ügyetlen, sikertelen, akár életképtelen. Lerombolják az önbizalmát, önbecsülését.
Gyakori, hogy a nárcisztikus a másik kérése ellenében tesz dolgokat. A másik megkéri, hogy pl. nem szeretne bizonyos dolgot ajándékba kapni, mert nem akarja, terhére van, csak gondot okozna neki. Erre direkt azt adja, hogy minden áron az ő akarata érvényesüljön, sőt, még örül is, hogy a másiknak bosszúságot okozott, mert a cél a másikon tett győzelem. Másrészt önmaga előtt tetszeleghet a segítő szerepkörében, tehát a nárcisztikus táplálékát kapja meg az esettől. Jelmondatuk: "Én jobban tudom, hogy neked mi a jó".

annamanna 2017.05.11. 00:40:41

Nagy "görög csődör" Alekosz: 10 éve vitte el a kutyáját orvoshoz (az már akkor javasolta a műtétet). Minekaz, jóvanaz. Chip minekaz, jóvanaz. Oltás minekaz, jóvanaz.
10 év alatt hatalmasra nőtt szerencsétlen tacsi daganata, jóvanaz. Mi így szeretjük Bettikét.
Állatmentők kihívták hozzá az orvost, Alekosz kiakadt, mert ő jobban tudja, mi kell a kutyának, mint az állatorvos; az állatmentők pénzhajhász csalók, az orvos pedig meg akarja főzni a kutya húsát www.lokal.hu/2017-04-bortonbe-mehet-alekosz/# Hirtelen nagyon csúnyán káromkodva beszélt, minden begyakorolt pózáról elfelejtkezve.
Elég nagy botrány lett belőle, mert sokan megdöbbentek, mennyire érzéketlen, szinte kegyetlen egy állattal, és milyen durván káromkodik, ha valaki felülbírálni merészeli őtökéletességét.

Amikor egy német turistabusz karambolozott egy vonattal Siófokon (régvót), a MÁV vezetője azt mondta, sajnos nem lehet minden átkelőhelyhez sorompót állítani, mert annyira sok van Magyarországon, hogy a legtöbb vasúti átkelőhöz még fénysorompó sem jut.
Ezt elmeséltem egy beszélgetés közben valakinek, aki erre lehülyézett. Hát mondom, nem én találtam ki, a MÁV vezére mondta. De akkor is hülye vagyok, menjek körbe az országban, és számoljam meg a vasúti átkelőhelyeket! Menjek körbe és számoljam meg! :) (Ő totál kívülállóként jobban tudja, hány sorompó van az országban, mint a MÁV vezérigazgatója).

Ennyi ésszel ki is merne versenyezni, ugye.

Legföljebb Besenyő Mán Megin Igazam Van István: www.youtube.com/watch?v=1fdZmmdKpSY

@Almandin: - Nem eszik húszt? Nem eszi meg a húszt?
- Nem, vegetáriánus.
- Nem baj, akkor szütök neki báránt!
(Ez a filmben vicces volt, de valószínűleg nyomasztó valós élményekre utaltak vele).
(Mellesleg Alekosz is görög származású, és a patriarchális világ, család nagyobb teret enged a lusta önhittségnek, az alá-fölé rendelt hierarchiának; és ugye aki a rangban följebb áll, annak mindenképp ki kell mutatnia a fölényét, a másik semmibevételét. Nem eszik húst? Jó, akkor húst kap! Ajándékba! Köszönje meg!)

csakférfi 2017.05.11. 06:54:31

@Nárciszkertész: @drlover:
Olvasgatom a soraitokat. A posztot és a hozzáírtakat.
Teljesen normàlis emberek vagytok.
Komolyan!
Az nem vilàgos miért hisztek még mindig màst?
Nem értem !
Màsik szerelem nem segítene inkàbb?
Offolok ha megint sértönek talàljàtok.
Van egy ötletem az àlombéli òceàn és gumimatrac asszociàciòra.
:)
Meg a papíron egyensúlyozàsra is.
Nem szàndékom àrtani.
Ujfenn kijelentem.
:)

kissgabó 2017.05.11. 09:09:57

@croc:
Basszus, hányszor jártam így...

2017.05.11. 09:33:34

@csakférfi: ......tiszta szívvel hiszem, hogy nem akarsz bántani, de sajna nem is tudsz érteni.....
szerinted ? ha ? ez ? olyan ? egyszerű lenne ? itt irogatnánk és "nyafognánk" ????
Komolyan azt gondolod, hogy szándékosan tartjuk magunkat távol a megváltó és boldogító szerelemtől ?
Szerinted a szerelem levehető a polcról a madaras tescoban, többféle színben méretben ?
Szerinted egy megrágott, letiport, kizsigerelt, összetört nőbe lesz szerelmes egy férfi ?
Szerinted egy szakadt önbizalmú, és jelenleg kiábrándult nő, csak úgy tapsol egyet és szerelmes lesz ?
Ha olvasod sorainkat, akkor látnod kell, hogy még azon vitázunk annamanna vs. Kertész és én, hogy szabad-e bízni 100 %-ig a párunkban....és mi vagyunk azon az állásponton, hogy csak így lehet, akivel összekötöd az életed abban teljesen meg kell bízzál.
Annamanna többszörösen óvna minket ettől és a biztonságos, egészséges gyanakvás mellett voksol, párkapcsolatban is.
Amúgy tudod mit....butaság volt ugyan, de megpróbáltam visszaülni a lóra, ahogy mondani, javasolni szokták.....a férfiak köszönik nem kérnek belőlem jelen állapotomban...majd ha már jól leszek, majd akkor kellene próbálkoznom, mondták.
De abba is hagytam, mert elképzelni se tudok egy kapcsolatot.....egyszerűen senki se érdekel...és nem tudom mikor fog...és nem is a gyankvás vagy a félelelm miatt, hogy megint egy nárcisz karjaiban kötök ki.....bennem konkrétan most a nagy semmi van...és már ez is apró haladás.
Emészteni kell mielőtt újra enni kezdesz különben hányás lesz a vége, értsd ha most még újabb kudarcokat gyűjtögetünk akkor aztán tényleg vége.
Végezetül pont a normálisságunkkal van a baj, pont azzal, teljesen ép ésszel és lélekkel kellene felfogni és elfogadni a felfoghatatlant és az elfogadhatatlant ! Kapizsgálod már ? Először magadnak kell rendben lenni hogy adni és kapni tudj, nem egy másik emberre terhelni a gyógyításodat, pont egy férfira, már bocsi...aki tipikusan, lásd a fentebb írottakat, hallani se akar egy másik férfival kapcsolatos problémádról, mert csak az érdekli, hogy vele kapcsolatosan, hogyan érzel...

2017.05.11. 12:22:58

elnézést nem annamanna győzköd az óvatosságról, hanem almandin :)
és csak hogy nevessünk, mert a legfőbb gyógyszer az önirónia, a humor

na mit vettem én karácsonyra az én illatos nárciszomnak ? na mit ?
Müller Péter: Szeretetkönyv

....még a szer hatása alatt voltam...úgy sajnáltam.....a rettenetes lelki kínjai miatt

ezzel az erővel vehettem volna neki az egyiptomi hieroglifákról szóló könyvet, mondjuk mandarin fordításban...

csakférfi 2017.05.11. 13:56:21

@drlover:
Napra pontosan szinte 6 éve hogy elköltöztem töle. Meg a gyerektöl.Fél év alatt sikerült 15 kg-ot "ledobni".
Annyir ràgtam magam.
Nekem könnyü gondolhatnàd. Igaz. Albérletbe mentem és csak magam voltam.
A"lelkem mélyén " hittem hogyvalaki majd újra megszeret. Mintahogy én is öt.
Aztàn úgy kezdödött "mit hittél? meddig mehet ez így?"
Ez jàrt folyton a fejemben. Dolgoztam közben és hallgattam a férfi kollégàk okossàgait.
Magàny. Ez jut eszembe. Meg a matracròl is amibe kapaszkodsz.
A férfiak akikkel talàljoztàl nem értik a "dolgukat".
Sem téged.
Ezért hiszed ròluk nem kérnek ilyen àllapotban belöled.
Megint nem te vagy a hunyò és mégis emiatt "szívsz".

A kettes pénztárnál tessenek fizetni 2017.05.11. 14:36:43

@drlover: Szerintem ez az üresség ill. mások iránt való teljes bizalomra képtelenség (jólkimagyar fejezve) szorosan összefügg azzal, amit feljebb írtál azzal kapcsolatban, hogy míg te szenvedsz, ő már vígan zsákmányolja ki az újabb áldozatát. És általában véve szorosan összefügg azzal, ami miatt Kertészt is cseszegettem korábban, és bár sokat változott a véleményem ezzel kapcsolatban, de még mindig nem sikerült teljesen eloszlatnia neki sem.

Mindaddig, amíg azzal foglalkoztok, hogy mi van vele: hogy mit tett ő, miért jogos gyűlölnötök őt, miben ártott nektek ő, nem fogtok tudni azzal foglalkozni, hogy saját magatokat összerakjátok. Ne érts félre: nem hibáztatlak ezért, csak mondom, hogy amennyire én látom legalábbis, a gyógyulásnak ez egy nagyon korai periódusa, amin mindenki átesik - és ami szerencsére el is múlik. Akkor már nem fog érdekelni, hogy ő éli a világát (legfeljebb a következő áldozatát sajnálod, ha újra eszedbe jut).

Szükségképpen kell lennie egy ilyen szakasznak a gyógyulásban, főleg, ha korábban mindenért magadat hibáztattad, hiszen ő remekül meggyőzött arról, hogy mindenért te vagy a hibás. Először erről kell meggyőződni: igenis az esetek 99% százalékában ő volt, és aki azt mondja, minden kapcsolatban (nagyjából) fele-fele a két fél felelőssége, az egyszerűen naiv, és nem látott még személyiségzavaros/mentális beteg embert párkapcsolatban (nem-)működni.

Azt gondolom, most erre van a legnagyobb szükséged, illetve a többségnek szüksége, aki itt van. Elhinni, hogy nem te vagy az ultra gáz. Ha ez megvan, extra gyorsan helyre áll majd az énkép, észreveszed majd a pozitív visszajelzéseket a környezeteden, amit irtóra élvezni fogsz, ez tovább erősít abban, hogy nincs veled gond, sőt: nagyon is értékes vagy, és jobban kivirágzol, mint valaha.

A dolog szépséghibája, hogy ez kb. olyan hosszú folyamat, mint ameddig a kapcsolatod tartott a nárcival. Persze nem napra-perce pontosan, de ha már gyerekek meg sok év együttélés volt mögöttetek, akkor a legfontosabb a türelem magaddal szemben. Úgyhogy szerintem a legjobban pontosan akkor jársz el, ha azt teszed, amit írsz is. Ne foglalkozz a fejest vissza egy kár jó kapcsolatba puszta lehetőségével sem. Az űrt rakd helyre, ahová NEKED kell kerülni, nem egy férfinak.

Ha ugyanis te odakerülsz, az újraépülő önbizalmad és a tapasztalataid révén esélye sem lesz többé egyetlen nárcinak sem, hogy oda kerüljön. Nem lesz félnivalód, de ami még fontosabb: akkor vágsz bele új kapcsolatba, amikor szükséged lesz rá, és nem akkor, amikor ez kényelmes menekülés lehet a magány és a magánynak köszönhetően állandóan a fejedben zakatoló kérdések elől. A kérdésekre ugyanis van válasz, de egyedül te tudod megadni magadnak (még ha persze a szeretteid, dilidoki, vagy akár ez a blog, stb. segíthet is benne).

csakférfi 2017.05.11. 14:42:04

@A kettes pénztárnál tessenek fizetni:
Okos!
:)
"A dolog szépséghibája, hogy ez kb. olyan hosszú folyamat, mint ameddig a kapcsolatod tartott a nárcival."
Ez viszont egy állítás ami nem helyes.

A kettes pénztárnál tessenek fizetni 2017.05.11. 14:59:48

@csakférfi: Embere válogatja. Nyilván van, akinél sokkal gyorsabban is megvan. Aki egyik kapcsolatból a másikba ugrik fejest, azoknál viszont jellemzően soha nem következik be. Inkább arra akartam csak utalni, hogy mivel sokaknál olyan NAGYSÁGRENDŰ a feldolgozás ideje, mint maga a kapcsolat, ha nem érzi magát készen akár évek után is még, ne gondolja magát szarnak, mert nem ritka ez sem.

A kettes pénztárnál tessenek fizetni 2017.05.11. 15:02:36

Ja, és különösen elhúzódhat, ha más krízisekkel kapcsolódik össze - és nem is kell semmi történjen, de pl. ha közbejön épp egy middle life crisis vagy nőknél a menopauza, az önmagában is megdobhatja évekkel a dolgot, fokozva azt az érzést, hogy minden kell nekem, csak párkapcsolat nem (akár nárci, akár nem nárci az esetleges jelölt).

2017.05.11. 15:48:33

@A kettes pénztárnál tessenek fizetni: Ez szép összefoglaló volt ! És igen, hidd el tudom, hogy még szinte mindig neki adom az energiát a távolból és nem magamnak, hogy vele foglalkozom....csak még nem tudok mással...

Úgyérzem valahol az első etap és a második között vagyok, azaz a fájó hiány és szerelem érzés, meg az engem nem lehet, lehet-e szeretni, hogy szerethetett ki belőlem keddről szerdára, .....az már enyhült, kb. 10 %-on van...

lassan kezdődik a második, a szégyen, hogy jézus máriám...ezt hogy hagyhattam, hát én nem ilyen vagyok/voltam ante nárcisz....sőt túl óvatos, gyanakvó, mit hihetett a nárcisz rólam, hogy egy kapuzárási pánikban vergődő liba vagyok, akit kilóra megvett, hogy adhattam magam ennyire olcsón, stb.

de ez már könnyebb...kicsit olyan, mintha, isten bocsássa meg elemelsz egy túrórudit, mert a kosárban maradt, senki se látta (bele van kalkulálva az árakba az ilyen apróság amúgy is)......a barátaimnak ugyan elmondtam, de a szemükben ezért még nem vagyok tolvaj, nem leszek értéktelen....tehát valójában nem csináltam magamból bohócot mások elött....magammal majd meg megbeszélem...

egy nagyon régi barátom azt mondta, hogy örülj neki, hogy egyáltalán tudtál így érezni....másoknak (including nárciszok) nem is biztos, hogy ez megadatik...persze, aki két kisgyerekkel és szükségképpen nárcisz apjukkal szenvedi ezt meg, annak csekély vigasz az átélt nagy lamúr....

2017.05.11. 15:55:05

azt mondják egyébként, hogy a gyász folyamat (ez is az) kb. 1 év, de ez PTS-is (az utolsó és legnagyobb trauma maga a leválás), egyszerre, ami minimum dupla feladat.....úgyhogy sztem ha teljes nárcisz fertőzés időtartama nem is, de 1-2 év benne van a pakliban...

csakférfi 2017.05.11. 15:57:11

@A kettes pénztárnál tessenek fizetni:
Néha eszembe jut 50 éves vagyok .50 évet tettem rendbe?6 év alatt?
Na jó.Csak kérdés volt és költői.
Arra céloztam hogy a magány igen hasznos "állapot" tud lenni ez esetben.
Sokkal nagyobb öröm magadban megtalálni a "forrást" mint "dilidoki" módszerrel.
Anno felmerült bennem.
A könyvtárig jutottam.
"a bűntudat legyőzése".
Asszem ez volt amit először elolvastam.
Ezt egy pszichomaki írta.
Segített elindulni.A nagy semmibe.
Aztán jött a többi.
Ehhez magányra van szükség.
:)

csakférfi 2017.05.11. 21:11:10

@drlover: Gyàsz.
Az elköltözésem elötti héten délutànos voltam. Sem az exem sem a gyerek nem volt otthon.
Egyedül bögtem ki magam. Amikor nem làtta senki.
Hàz. Gyerek. Asszony. Autò. Kutya. Kert. Hobbi. Apòs. Anyòs. Csalàd.
Multidö. Hittem hogy elveszett minden. Kivert gazdàtlan kutya. Aki senkinek sem kell.

Amúgy az említett könyv végén van egy kijelentés.
"Mindenkinek joga van büntudat nélkül élni"
Kérdés. Azt hogyan kell?
:)

Emma Paula Keresztanyuja 2017.05.12. 01:07:58

@drlover: Müller Péter könyv?? Nehogy azt hidd drága. A nárcid majd vígan könnycseppet morzsolva, méllyen nézve idéz teljes oldalakat belőle az új áldozatnak. És azt mondja majd, h ez mind a múlt éjjel jutott AZ Ő eszébe. Nagyon is hasznos ajcsi vót :-D

Emma Paula Keresztanyuja 2017.05.12. 01:10:07

@Emma Paula Keresztanyuja: vagyis mélyen. :(tragikus a heje-sírásóm, ez van, égek

2017.05.12. 11:17:53

@Emma Paula Keresztanyuja: letolyva a hejesirás, ami egyébként melléütés....amíg komojan le nem írod, hogy ragájos (személyes tapasztalat társkeresőről, egy állítolag felsőfokú végzettségű megkérdezte, hogy az autoimmun betegségem komojan nem ragájos-e...)

Emma Paula Keresztanyuja 2017.05.12. 22:55:31

nnyit akartam még, korábbi kérdésre válaszolva, h a youtube-on mondta egy nő, h nekik ez a csodálat, imádat, emocionális válasz, vagyis az önnön imádatuk visszatükrözése általad olyan mint a drog. A nárcik pedig junkie-k. Egy herkás sem kezd el tünődni, h haj a pár héttel ezelőtti anyag mennyivel jobb volt mint ez, örül h tudott uj adagot szerezni, és már szúrja is. Majdnem mindegy milyen a minőség, csak hasson. Így van ezzel a nárci is, ha leléptél, nem szarozik azon, h mennyire jobb csaj/pasi voltál, mennyivel jobban tudtad csodálni őt, hanem gyorsan újjit egy "adagot"- egy új rajongót. (Ez persze nem jelenti azt, h nem akar bosszút állni, v ne akarna a te "drogodból" még. Akar, naná)

annamanna 2017.05.13. 00:02:33

@csakférfi: ""Mindenkinek joga van büntudat nélkül élni"
Kérdés. Azt hogyan kell?
:)"

Konkrét kérdés, konkrét válasz:

Jn 1,29 Másnap látá János Jézust ő hozzá menni, és monda: Ímé az Istennek ama báránya, a ki elveszi a világ bűneit!

Nem hiszem, hogy létezne másik válasz erre, hacsak nem a pszichopata nárcisztikus válasza. Neki biztosan nincs bűntudata.

Közönséges Rókakuzu 2017.05.13. 16:23:47

@csakférfi: Nagyon érdekel a nárcisztikus személyiségzavar működése. Tulajdonképpen az emberi gonoszság vizsgálata során kerültem ezzel kapcsolatba. Érdekelt miért lesznek az emberek rosszindulatúak családban, munkahelyen. Miért van az, hogy néha az bánt a legjobban, akit szeretünk. Elég keveset lehet olvasni erről, ami fent van a neten az meg néhol ellentmondásos. A bántalmazásról módjáról még kevesebb van. Nárciszkertész blogja is új, hiánypótló és nagyon jó. A nárcisztikus személyiségről keveset tudnak az emberek, mert azt hiszik az egyenlő azzal, hogy az ilyen emberek nézegetik magukat a tükörben és önmagukat szeretik. A gonoszságot tanulmányozva jutottam el egy olyan könyvhöz, ami a nárcisztikus embert azonosította a gonosszal. Ördögi embereknek nevezi az ilyeneket. Az egyik jellemzőjük éppen az, hogy nincs bűntudata, illetve ez elől menekül, ezért vetíti át másra a saját bűnét. Nem tudja elviselni a felelősséget. Az egészséges ember ismérve pedig az, hogy van bűntudata. Ezzel tud egy nárcisztikus zseniálisan gonoszan játszani. Ezért jók az ilyen blogok, mert rájövünk nem vagyunk egyedül akik így manipulálhatók. Mert az helyes, ha elkövetünk valamilyen hibát és lelkifurdalásunk van, de a ránk vetített bűnöket nem szabad magunkra venni. El kell tudni választani mi a mi hibánk, amiért felelősséggel tartozunk, és mi az amit ránk vetítenek. Amit annamanna ír, ott a konkrét válasz. Nekünk nem kell keresztre feszülni, már megtette más értünk. De nem akarok téríteni, csak ennek a kérdéskörnek az elemzése juttatott el engem oda, hogy megértettem Jézus keresztútját és a feltámadást.

Almandin 2017.05.13. 19:51:51

@Közönséges Rókakuzu: Miért ilyenek a nárcik? Szerintem főleg genetika okán. Bár sok pszichológus állítja, hogy a nárcisztikus személyiségzavar kora gyermekkori sérülés miatt alakul ki, én ezzel a tétellel vitába szállnék. Valóban, az is kellhet hozzá, de kell egy megfelelő alapanyag is. Nem mindenki lesz nárcisztikus személyiségzavaros ugyanattól a nevelési stílustól.
Ezért is van az, hogy egyes családokban halmozódnak a dark triad-dark tetrad különböző képviselői. Pl. az egyik családtag inkább szadista, a másik inkább nárcisztikus, a harmadik pszichopata, vagy ezek keverékei. A legrosszabb helyzetük azoknak a családtagoknak van, akik nem érintettek egyik személyiségzavarban sem, mert rajtuk élősködnek a dark triádosok. Kilépni pont akkor a legnehezebb, ha valaki beleszületik egy ilyen famíliába, mert nagyon sokáig meg tudják téveszteni, ráadásul direkt lerombolják a személyiségét, így nehéz a szabadulás.

Közönséges Rókakuzu 2017.05.13. 21:49:30

@Almandin: Biztosan igaza van a pszichológusoknak, hogy egy kora gyerekkori sérülés okán lesz valaki nárcisztikus a legtöbb esetben. Ők kutatják, ismerik ezt a személyiségzavart. De én is vitatkoznék vele. Ez egész generációkat megnyomorítóan tud működni egyes családokban, s ahogyan írtad nem is tudnak szabadulni, mert nem is értik mi zajlik körülöttük. Valahol a nárcisztikus is áldozat. Biztosan a genetika is közrejátszik. De ahogyan én látom, észlelem, ez a fajta gonoszság fertőző, el lehet tanulni. Kicsírázik a emberben, mint az Alien :P . Szerintem egy felnőtt ember is sérülhet. Egy empatikus emberből is kiirthatják a jó érzést. Vannak ilyen közösségek, munkahelyek, ahol ez a magatartás elvárt. Nem akarok áldozathibáztató lenni, de tapasztalatból tudom, hogy milyen gonosz gondolatokat tud kelteni egy ilyen mérgező ember. Ezért jó tudni erről az egészről, mert ilyenkor kell felkötni a nyúlcipőt, ha nem akar az ember maga is ilyenné válni, vagy nem akar szép lassan elpusztulni.

Almandin 2017.05.13. 22:11:08

@Közönséges Rókakuzu: Tény, hogy eltanulható a nárcisztikus viselkedés. Viszont egy felnőtt ember, ha csak tanult a viselkedés, le tud róla szokni, ha rádöbben, mi az igazság. Ugyanis ha a személyiség mély rétegeiben van lelkiismeret és empátia, az ideig-óráig elnyomható, de nem véglegesen.
A velejéig nárcisztikus ember szerintem már eleve érzelmi fogyatékosan jön a világra, így ha a nevelés során kialakul a személyiségzavar, később se lesz gyógyítható.
Az, hogy a nárcisztikusokat sokszor meggyűlölik, az is azért van, mert az egészséges lelkületű emberből egy idő után a sok bántás ezt váltja ki. Én láttam, hogy sok nárci elmagányosodik öreg korára, még a gyerekei se nyitják rá az ajtót, és ez az életen át tartó nárcisztikus viselkedés következménye. Kivéve, ha nem tart maga mellett egy nagyra nőtt óriáscsecsemőt, aki szintén szenved, de vak arra, hogy miben él-azt hiszi, hogy a nárcisztikus szülő őt valóban szereti, mivel ezt a nárcik fennen hangoztatják annak ellenére, hogy az ellenkezőjét teszik.

Közönséges Rókakuzu 2017.05.13. 22:42:07

@Almandin: Még annyit, hogy egy családon belül nem biztos, hogy egyforma hatások érik az ott növekedő gyerekeket. A nárcisztikus szülő megkülönböztetheti őket. Van kedvenc aranygyermek, és van bűnbak. Ezeket egymás ellen ki is játszhatja. Aztán ezt váltogathatja is. Jól összezavarva az addig sem teljesen érthető viszonyokat attól függően, hogy a család tagjai megfelelnek-e az elvárt szerepnek, vagy nem.

Almandin 2017.05.13. 22:56:06

@Közönséges Rókakuzu: Valóban van ilyen. Ha viszont egyke az illető, akkor ő multifunkcionális lesz: hol bántja, hol ajnározza a nárci szülő. A szerencsétlen gyerek teljes kiszámíthatatlanságban nő fel. Nekem erről Pavlov kutyái jutnak az eszembe, meg a kísérleti neurózis. A nárci szülő elliptoid kört mutat gyakran a gyereknek.

Közönséges Rókakuzu 2017.05.13. 23:09:31

@Almandin: Hát igen. Nárciszkertész is írta, hogy ennek a személyiségzavarnak is vannak fokozatai. Vannak nárcisztikus viselkedési formák, és még nem biztos, hogy az aki egy helyzetben így viselkedik az nárcisztikus is. Nagyon ingoványos terület ez, és óvakodni kell a megbélyegzéssel, és a felelőtlenül felállított diagnózissal. De nagyon tanulságos ezzel foglalkozni, az ember önmagát is jobban megismeri. Mindenkinek tudnia kellene ezeket, tanítani kéne.

2017.05.14. 09:20:15

Erdekes kerdes h genetikus e a narcisztikus szemelyisegzavar....a pszichologusok velemenye is megoszlik. Pl. a skizofrenia ami szinten szemelyiseg zavar (csak) egyertelműen genetikus es jellemzoen noi agon oroklodik. A pszichodokik tobbsege erre a gyerekkori traumara vezeti vissza....
Egyebkent szerintem a folyamat ongerjesztő, gondoljunk csak bele, a narcisz amikor az aldozat elhagyja, mit el meg? Hogy Őt nem szeretik, mar megint, es ujra egyre erosebb lesz benne a meggyozodes hogy na tessek nem szabad szeretni, nem szabad bìzni....mert az embert elhagyjak, nem szeretik....es igy tovabb....es meg aljasabb meg gonoszabb lesz a narcisz....de persze igy meg kevesebb szeretetet tud maganak kikenyszeriteni es egyre rovdebb ideig...tehat neki is egyre rosszabb.....de ebbol o mit sem ert....a vilag ellene van....es ez a meggyozodese erosodik.
Bánki György aki pszichiater irt egy konyvet, A legnagyszerűbb könyv a narcizmusrol cimmel...aki meg nem olvasta es erintett, fogjon hozza.....erdekes....szamomra uj a szemlelet...
süti beállítások módosítása